Tuinontwerp: hoe aanpakken?

Wanneer je een nieuwe tuin wil aanleggen. Of je wil je bestaande tuin een make-over geven. In beide gevallen vertrek je best van een gefundeerd tuinontwerp. Met een duidelijk en helder plan voorkom je mogelijke fouten en extra kosten.

Hoe pak je het bedenken en uitwerken van een tuinontwerp nu aan? In dit artikel zetten we alles voor je op een rijtje.

Wil je liever direct prijzen kunnen vergelijken? Aarzel dan niet om meerdere offertes aan te vragen via onze offertepagina.

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Tuinontwerp: zelf of laten doen?

Bij het ontwerpen van een tuin komt heel wat kijken. Zo is het belangrijk om eerst verschillende factoren in kaart te brengen. Bovendien is enige ervaring, kennis en inzicht een vereiste. Het is daarom raadzaam om het tuinontwerp over te laten aan een professional.

Een specialist beschikt over kennis en ervaring. Ook weet hij in elke situatie direct wat de beste mogelijkheden zijn. Zo kan je betere en gerichtere keuzes maken voor jouw toekomstige droomtuin.

Een specialist bied je professioneel advies over de meest geschikte planten en bloeiperiodes en kan je helpen met een gedetailleerd advies over de laatste trends.

Wanneer je het ontwerpen van je tuin uitbesteed aan een professional ben je dus zeker van een vakkundig en stijlvol eindresultaat. Ook kun je veel gemaakte fouten bij het ontwerpen van een tuin voorkomen en hiermee flink op de kosten van het aanleggen van je tuin besparen.

Een specialist die het meest geschikt is voor deze klus is een architect gespecialiseerd in tuinen. Ook een tuinman of een tuinaannemer kunnen jou helpen bij het ontwerpen van een tuin van jouw dromen.

Tuinontwerp door tuinarchitect: prijs

Een tuinarchitect is dé expert op het gebied van vakkundige ontwerpen van een tuin en kan je daarnaast uitgebreid advies geven over een professionele tuinaanleg. Doorgaans is de prijs voor een ontwerp door een architect lastig in te schatten.

Zo is de prijs afhankelijk van diverse factoren, zoals de oppervlakte van de tuin, de gewenste werkzaamheden en plaatselijke omstandigheden.

Gemiddeld betaal je voor een tuinarchitect prijs tussen €200 (voor een tuin van circa 100m2) en €900 (voor een tuin van meer dan 400 m2) per ontwerp. De prijs voor een tuinontwerp verschilt voor elke tuinarchitect. Elke expert is vrij een om z’n tarief te bepalen.

Vergelijk tuinarchitecten

Tuin ontwerpen: hoe aanpakken?

tuin ontwerpen

Bij het ontwerpen van je droomtuin komen diverse taken kijken. Een goede voorbereiding is daarom van uiterst belang. Breng al jouw wensen zorgvuldig in kaart en houdt daarbij rekening mee met een realistische uitvoering ervan.

Bedenk welke planten je graag terugziet in je tuin en waaraan jouw tuin allemaal moet voldoen. Bedenk bijvoorbeeld of je een zitplek in je tuin wilt, of bekijk of je wellicht een vijver wilt laten aanleggen in je tuin.

Houd daarnaast rekening met diverse factoren, zoals de schaduwplekken, de bloeiperiodes van planten en bomen en met diverse aanwezige leidingen in de grond.

Meet de tuin zorgvuldig op en zorg ervoor dat het ontwerp vertaald kan worden naar een concrete aanpak. Daarnaast kun je met het ontwerp rekening houden met de laatste trends en hiermee voor een stijlvol resultaat zorgen.

Meten = weten

Een van de belangrijkste zaken bij het ontwerpen van een tuin is het nauwkeurig opmeten van de tuin.

Hiermee zorg je ervoor dat je exact weet wat de mogelijkheden zijn en kom je niet voor verrassingen te staan tijdens de uitvoering. Meet de totale oppervlakte en bekijk daarnaast of de grond volledig vlak is.

Van tuinontwerp naar concreet plan van aanpak

Naast een keurige meting is het belangrijk dat het ontwerp realistisch en concreet is. Om dat waar te maken kan je een stappenplan opstellen. Hierin kan je in detail uitschrijven wat voor de tuinaanleg moet gebeuren .

Breng in kaart wat voor jouw situatie van belang is. Bekijk bijvoorbeeld of er eventuele bedrading aanwezig is in de grond en of je rekening moet houden met waterleidingen en elektriciteitskabels.

Indien je deze graag wil aanleggen is het ook belangrijk om te kijken of dit mogelijk is.

Breng daarnaast in kaart wat voor jouw bodem je hebt en wat hier zoal mogelijk mee is. Kijk bijvoorbeeld hoe diep het grondwater ligt en of een eventuele uitgraving van grond mogelijk is.

Houd daarnaast rekening met de zon. Waar komt de schaduw te vallen en op welke plekken krijg je de meeste zon? Deze informatie is van belang voor het plaatsen van je planten en voor het plaatsten van een eventuele zitplek of terras.

Tuintrends

Wil je graag een tuin die voldoet aan de laatste trends? Bekijk dan wat er op dit moment zoal populair is en stem jouw tuin af op de nieuwste ontwikkelingen. Zo is het tegenwoordig bijvoorbeeld zeer populair om een minimalistische en natuurlijke tuin aan te leggen.

Hierbij wordt voornamelijk aandacht besteed aan natuurlijke en simpele bloemen en struiken voor een strak resultaat zonder al te veel poes pas.

Vergeet echter niet dat de tuin vooral aan jouw eisen moet voldoen. Trends komen en gaan nou eenmaal. Laat je dus niet te veel mee slepen met wat je op je heen zoal ziet en wat de laatste trends zijn.

Door een ontwerp te maken dat aansluit bij jouw wensen, zorg je voor een duurzaam ontwerp waarvan je jarenlang kunt genieten.

Tuin laten ontwerpen en aanleggen: prijzen vergelijken loont

Het laten ontwerpen en aanleggen van een tuin kan je een professioneel en stijlvol resultaat opleveren. Voordat je echter aan de slag gaat met een architect of aannemer is het handig op diverse prijzen te vergelijken.

Aannemers stellen namelijk elk verschillende prijzen. Het vergelijken van het aanbod loont daarom enorm.

Vergelijk vrijblijvend diverse offertes en laat je professioneel adviseren naar de mogelijkheden. Kijk wat voor jouw tuin zoal mogelijk is en zorg ervoor dat je jouw droomtuin vakkundig laat ontwerpen en aanleggen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Tuin aanleggen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1. Welk type tuinproject heeft u?
2*. Wanneer wilt u het project opstarten?
3. Beschrijf uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.