Tuinkalender: overzicht onderhoudswerken tuin per maand

Tuinieren is zeer afwisselend en brengt elke maand tal van taken en uitdagingen met zich mee. In deze handige tuinkalender ontdek je waarom tuinonderhoud zo belangrijk is. Welke types onderhoud er bestaan en in welke maand je bepaalde tuinklussen best uitvoert.

Zo zorg je ervoor dat je tuin er elke maand keurig bijligt. Bovendien geniet je op die manier het hele jaar door van een propere en gezonde tuin.

Tuinkalender: waarom onderhoudswerken tuin plannen?

tuinkalender

Het onderhouden van een tuin is vaak een grote klus. Met name wanneer je flinke bomen en struiken in je tuin hebt zijn er tal van zaken waar je rekening mee moet houden.

Om te zorgen dat je het hele jaar door van je tuin kunt genieten, en je planen en bomen zo lang mogelijk mee gaan, is regelmatig onderhoud aan de tuin uiterst van belang.

Door je tuin regelmatig te onderhouden verbeter je de kwaliteit van de planten en bomen en geef je ze optimaal de ruimte.

Belangrijke taken die hierbij komen kijken zijn het onderhouden van het gras, snoei werkzaamheden en het op tijd zaaien van planten volgens een tuinkalender.

Professionele hulp nodig? Vraag advies en ontvang offertes op maat

Hoe je gazon onderhouden?

Voor een gezond en mooi gazon is het belangrijk dat het regelmatig gemaaid wordt. Hierdoor ziet het gazon er weer beter uit en blijft het gazon levendig.

Het maaien van het gazon kan op diverse manieren. Wanneer je beschikt over een groot stuk gazon is het aan te raden om te maaien met een elektrische maaier.

Volgens de tuinkalender kun je het best in maart beginnen met het gras onderhoud. Begin vanaf maart om de twee weken het gras te maaien. In April kun je dit intensiveren naar 1 keer in 10 dagen. In de zomermaanden kun je het gras het best wekelijks maaien.

Vanaf september kun je vervolgens weer minder maaien en kun je weer om de 10 dagen aannemen. In de winter hoef je alleen te maaien wanneer het weer zacht genoeg is en het gras hoog staat.

Wanneer snoeien?

Een tuinkalender kan je helpen bij het op tijd geven van een snoeibeurt van jouw planten, bomen en struiken. Het snoeien en vellen van bomen dient vaak in een specifieke periode te gebeuren.

Hoe vaak een boom, struik of heg gesnoeid moet worden hangt af van de periode en van het type. Bekijk hiervoor de handige kalender en stem de snoeibeurt af op de geschikte periode.

Wanneer planten en zaaien?

Ook de periode voor zaaien en planten kun je eenvoudig bepalen met behulp van de tuinierkalender. Zo zijn er type groenten die goed groeien in de winter, en groenten die juist in de lente gezaaid moeten worden.

Wanneer je het hele jaar door bloeiende planten in je tuin wilt hebben, kun je de planten speciaal selecteren op bloeiperiode. Daarmee zorg je ervoor dat je tuin er het hele jaar levendig bij staat.

Professionele hulp nodig? Vraag advies en ontvang offertes op maat

Tuinkalender voor onderhoud

Om ervoor te zorgen dat je tuin er het hele jaar mooi bij ligt, zijn er diverse werkzaamheden die je moet verrichten. Deze onderhoudstaken verschillen per seizoen en per maand. p>

Januari

In januari is het nog erg koud en is het vaak niet erg aantrekkelijk om in de tuin te werken. Echter zijn er enkele werkzaamheden die in deze periode van belang zijn.

Zo kun je namelijk in januari vaak het best je fruitbomen, struiken en planten een snoeibeurt geven. Mocht het vriezen kun je deze klus beter uitstellen tot een wat zachtere dag.

Februari

Februari is net als januari nog vaak te koud om in de tuin te werken. Echter kun je wel vast binnenshuis aan de slag met het ontkiemen van zaden.

Bekijk vast wat je in de rest van het jaar voor groenten in je moestuin wilt en bekijk wat je al eventueel binnenshuis kunt ontkiemen. Daarnaast kun je in februari ook goed je wilgen knotten. Hiermee voorkom je dat de boom scheuren zal vertonen.

Maart

In maart begint de zon al vaker te schijnen en kun je al wat meer de tuin in. Begin rond deze periode met een grote schoonmaak en ruim alle planten op die de winter niet zijn doorgekomen.

Geef het gazon een maai beurt en laat het gazon eventueel verticuteren voor een optimale beluchting van het gazon.

April

In April kun je vaker gaan maaien en is het van belang dat je dit zorgvuldig bij houdt. Ook kun je in April al enkele planten bemesten. Heb je lang hangende hagen, zoals een liguster of een taxus snoei deze dan bij.

Mei

In mei komt er doorgaans geen nachtvorst meer. Nu is dan ook de tijd om planten te zaaien in de volle grond. In mei staan vaak veel planten en struiken in de bloei. Ook onkruid groeit volop. Houdt dit daarom zorgvuldig bij en zorg ervoor dat onkruid geen kans krijgt.

Juni

In juni kan het al vaak flink warm worden. Vergeet je planten en struiken daarom niet af en toe te bewateren. Het gras zal in juni vaak wekelijks gemaaid moeten worden.

Vaak kun je het gemaaide gras eenvoudig laten liggen en laten opdrogen door de zon. In juni kun je ook uitstekend de hagen terugsnoeien indien deze dusdanig gegroeid zijn.

Juli

Juli is een warme maand waarop niet iedereen zin heeft om in de tuin te werken. In deze periode wil je het liefst genieten van je tuin. In juli zijn er echter wel veel werkzaamheden, denk bijvoorbeeld aan werkelijks grasmaaien, het verwijderen van uitgebloeide bloemen en het bewateren van droge planten en struiken.

Augustus

In augustus is het nog steeds warm en dienen er vele taken net als die in juli worden uitgevoerd. Vaak kunnen er aan het einde van de maand al diverse soorten groenten worden geoogst uit je moestuin.

Ook bramen- en bessenstruiken kunnen eind augustus geoogst worden. Daarnaast kun je in augustus groenblijvende hagen korthouden.

September

In september kun je gaan afbouwen met het grasmaaien. Het gazon en andere planten zullen in deze periode minder hard groeien. In september kun je in sommige kalkarme gebieden de bodem bestrooien met kalk.

Hiermee geef je de bodem weer meer kracht. Daarnaast is september een uitstekende maand voor het aanleggen van een gazon.

Oktober

In oktober zijn er diverse onderhoudswerkzaamheden. Zo kun je in oktober het best notenbomen een snoeibeurt geven en uitstekende takken van een beukenhaag knippen. Daarnaast kun je in oktober bloembollen zaaien, zodat je in het voorjaar kunt genieten van prachtige voorjaarsbloemen.

November

In november vallen de bladeren van de boom. Je kunt deze het best van je gazon verwijderen en gebruiken om de wortels van planten en bomen mee te bedekken.

Hierdoor blijven ze beter beschermt tegen de kou. Breng planten die niet van vorst houden, zoals exotische en mediterrane planten,

naar binnen en zorg ervoor dat ze hierdoor kunnen overwinteren.

December

In december is het vaak veel te koud om in de tuin te werken. Planten en struiken gaan in deze periode in ruststand en zullen niet sterk groeien in deze periode. Echter zijn er enkele werkzaamheden die je in december kunt doen, zoals bijvoorbeeld een snoeibeurt aan sommige struiken.

Professionele hulp nodig? Prijzen vergelijken loont

Zoals je in de tuinkalender kunt lezen zijn er tal van werkzaamheden van belang bij het onderhouden van een tuin. Vandaar dat veel mensen kiezen voor een onderhoudsvriendelijke tuinaanleg of voor de hulp van een professional.

Een professional weet exact welke taken van belang zijn in welke periode en kan ervoor zorgen dat jouw tuin er het hele jaar prachtig voor staat. Ook kan een tuinman jou uitgebreid advies geven over de beste planten soorten en bomen.

Op zoek naar een ervaren tuinman die jou kan helpen bij het uitvoeren van diverse onderhoudsklussen?

Bekijk dan snel diverse prijzen en vraag vrijblijvend verschillende offertes aan. Bekijk wat voor jou zoal mogelijk is en vind een geschikte tuinman bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Tuinonderhoud - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type tuinproject heeft u?
2*. Wanneer wilt u het project opstarten?
3. Beschrijf uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.