Zwemvijver: prijs, soorten en stappenplan

Droom je van een zwemvijver in je tuin? Een plek waar je op warme zomerdagen kan genieten en ‘s avond kan mijmeren over de goede dingen van het leven.

Een goed aangelegde en onderhouden zwemvijver is een sieraad voor elke tuin. Met dit artikel willen je alvast een stap dichter brengen bij de realisatie van die droom.

Wil je graag direct prijzen kunnen vergelijken? Dat kan via onze offertepagina.

zwemvijver

Zwemvijver prijs

Een gewone vijver kan je makkelijk zelf aanleggen. Je graaft een gat in de grond van de gewenste grootte. Je legt er vijverfolie in. Vervolgens vul je de vijver met water en plaats je zuurstofrijke waterplanten. Klaar!

Het aanleggen van een vijver waarin je ook kan zwemmen is wat complexer en vereist vaak professionele hulp. Dat beïnvloedt ook sterk de kostprijs van een zwemvijver.

Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je er zelf wil en kan insteken. Maar ook de afmetingen van de zwemvijver en de bereikbaarheid van je tuin bepalen de kostprijs. Je mag voor een natuurlijke zwemvijver rekenen op gemiddeld €15.000 tot €40.000.

Voor een bedrag van €15.000 krijg je een eerder kleine zwemvijver in een goed bereikbare tuin. Daarbij zal  je vaak zelf eerst de vijver moeten uitgraven en de grond afvoeren.

Wat je kosten bespaart als je deze klus laat uitvoeren door een tuinaannemer of een andere professional. Daarnaast sta je zelf in voor kleinere, eenvoudige klussen, bijvoorbeeld aanplantingen.

Het bedrag van 40.000 euro is zeker geen bovengrens! Net zoals voor heel wat andere zaken geldt ook voor een zwemvijver ook ‘the sky is the limit’. Je maakt het zo gek en extravagant als je zelf wil.  Voor €40.000 heb je al een mooi afgewerkte, natuurlijk ogende zwemvijver zonder dat je jouw strandstoel maar hoeft te verlaten.

Wat je alvast niet moet doen, is proberen te besparen op het advies van een gespecialiseerde vakman. Met z’n kennis en ervaring garandeert hij je een mooi afgewerkt product. Dat geldt trouwens voor elk tuinaanleg-project!

Vraag advies en ontvang offertes op maat

Soorten zwemvijver

Een zwemvijver combineert natuur en ontspanning. Deze combinatie stelt specifieke eisen aan de vijver.

Zo moet je het water proper houden zonder toepassing van chemische hulpmiddelen. Deze zouden immers het einde betekenen voor het leven in de vijver. Het vijverwater mag je ook niet verwarmen. Anders breng je opnieuw schade toe aan het vijverleven.

Om het water van een dergelijk vijver schoon te houden, wordt gebruik gemaakt van een natuurlijk filter, een zogenaamd helofytenfilter. Dat klinkt ingewikkeld, maar helofyten zijn niets anders dan moerasplanten, zoals riet, met een waterzuiverende werking.

De wortels van deze moerasplanten halen voedingsstoffen uit het water om te groeien en daarmee voorkomen ze dat de in het water aanwezige algen zich sterk gaan vermenigvuldigen en het water een groene soep wordt.

Om de werking van dit natuurlijke filter te versterken, wordt het filter aangevuld met poreuze lavastenen om kleine onzuiverheden uit het water op te nemen. Er zijn verschillende soorten zwemvijver. We noemen er hier een aantal.

Natuurlijk

Een natuurlijke zwemvijver is een vijver waarin je zo veel mogelijk de natuur nabootst. Op het eerste gezicht lijkt een dergelijk vijver van ongerepte aard. Alleen bij nadere inspectie zal de vijverfolie op de bodem van de vijver opvallen.

Deze vijvers bestaan uit een zwemgedeelte en een filtergedeelte die zonder opvallende scheiding op een natuurlijke manier in elkaar overlopen.

Hybride

Bij een hybride zwemvijver is het verschil juist heel duidelijk zichtbaar tussen het zwemgedeelte en het filtergedeelte. In dit laatste stuk staan de moerasplanten.

De twee delen kunnen van elkaar worden gescheiden. Zo kan je tijdens de zomermaanden een scheiding voorzien. Daarbij kan je het zwemwater verwarmen en mechanisch filteren.

‘s Winters kan je de scheiding tussen het filtergedeelte en het zwemgedeelte dan weer verwijderen. Zo activeer je opnieuw het natuurlijke filtermechanisme van het zwemwater door de moerasplanten.

Modern

Er is sprake van een moderne zwemvijver als deze is vormgegeven volgens een strakke, moderne stijl. Niettemin kan ook zo een modern vormgegeven vijver gebruik maken van een natuurlijk filtermechanisme.

Ecologisch

Als vijver met zo min mogelijk mechanische hulpmiddelen wordt uitgerust, spreekt men van een ecologische zwemvijver. Het zijn dan de helofyten, ofwel moerasplanten, die met hun wortels, het vijverwater van voedingsmiddelen zuiveren en de lavastenen in het moerasgedeelte die de overige onzuiverheden beperken.

Het voordeel van een dergelijke vijver is dat het natuurlijke vijverleven vrijwel niet belast wordt en de vijver niet alleen een plezierige zwemplek is voor jou en jouw familie.

Maar ook dat kleine waterdieren, zoals kikkers en salamanders, en insecten, zoals waterkevers en libellen, er volledig hun gang in kunnen gaan.

Meer weten? Vraag advies en ontvang offertes op maat

Zwemvijver opbouw stappenplan

Het realiseren van een natuurlijke zwemvijver is een serieuze klus die al gauw enkele weken in beslag kan nemen. Er moet dan ook een flink aantal stappen worden doorlopen, vooraleer je kunt genieten van je nieuwe, natuurlijke zwemvijver. Denk maar aan de volgende stappen:

 • Ontwerpen van de vijver en uitzetten van de maten
 • Uitgraven van de vijver en afvoeren van de overtollige grond
 • Stabiliseren van de wanden door een combinatie van cement en zand of door een volledig betonnen rand. Dat laatste vergt dan gewoonlijk ook het opbouwen van bekisting voordat het beton kan worden gestort.
 • Plaatsen van beschermfolie om de vijverfolie te beschermen tegen scherpe stenen en wortels.
 • Plaatsen van vijverfolie.
 • Filtersubstraat aanbrengen, bestaande uit poreuze lavasteen.
 • Beplanten vijver met zuurstofplanten in het diepe zwemgedeelte en zuiverende helofyten in het moerasgedeelte.
 • Afdekken helofytenwortels met fijn grind.
 • Afwerken van de vijverranden, bijvoorbeeld met tegels, stenen of natuurlijk ogende beplanting.

Zwembad of zwemvijver?

De keuze tussen een zwembad of zwemvijver wordt vaak op gevoel gemaakt. Toch is het goed om naast emotie ook de ratio een stem te geven door de onderstaande voordelen en nadelen van een natuurlijke zwemvijver ten opzichte van een zwembad te vergelijken.

Nadelen

 • Een vijver waarin gezwommen wordt, kan niet worden verwarmd om de planten en het waterleven niet te beschadigen, terwijl een zwembad wel verwarmd kan worden.
 • Het zwemwater kan minder schoon ogen.

Voordelen

 • Een regulier zwembad heeft geregeld onderhoud nodig, een natuurlijke zwemvijver heeft veel minder onderhoud nodig.
 • Een natuurlijke zwemvijver verhoogt de natuurwaarde van je tuin
 • Het aanleggen van een natuurlijke zwemvijver kost gewoonlijk minder dan een aanleggen van een zwembad
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Water in de tuin - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type tuinproject heeft u?

2*. Wanneer wilt u het project opstarten?

3. Beschrijf uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.