Vijver: prijs, soorten en aanleggen

Vijvers zijn populair en dat is natuurlijk niet zomaar. Ze maken de tuin heel wat gezelliger en zorgen voor meer levendigheid.

Als jij er ook graag een waterpartij laat aanleggen, is het handig dat je eerst meer weet over de vijver prijs en mogelijkheden. Hieronder ontdek je alles wat je moet weten!

Vijver prijs

Wil je een vijver in je tuin aanleggen? De prijs van vijveraanleg zal vooral afhangen van het vijvertype dat je in je tuin wilt laten plaatsen. Een zwemvijver zal bijvoorbeeld veel meer kosten dan een visvijver, ook gewoon omdat dit type veel groter moet zijn.

Gemiddeld gezien liggen de aanlegkosten tussen de €7 en €30 per vierkante meter. Tip: als je graag geld wilt uitsparen, is het een goed idee om offertes met elkaar te vergelijken.

Vraag advies en ontvang offertes op maat

Soorten vijver

Voor je overgaat tot vijveraanleg is het handig om meer te weten over de verschillende soorten vijvers. Op die manier ben je zeker dat je de juiste keuze maakt! Via onze offertepagina kan je direct prijzen op maat van jouw project aanvragen en vergelijken

Formele vijver

Dit is een goede keuze als je houdt van strakke vormen en als je je tuin stijlvol en modern wilt maken. Bij dit vijvertype wordt er vaak gekozen voor een rechthoekige vorm of andere duidelijke geometrische vormen.

Er is ook een opvallende overgang van water naar land aan de hand van een mooi gemetseld muurtje, maar ook je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een natuurstenen vijverrand. Als je niet veel plaats hebt in de tuin, is deze vijversoort één van de beste opties!

Informele vijver

Het informele vijvertype is een andere mogelijkheid. Hierbij is het de bedoeling om de waterpartij een zo natuurgetrouws mogelijk uiterlijk te geven. In tegenstelling tot het formele vijvertype is er hier dus geen duidelijke rand merkbaar. De overgang wordt meestal gemaakt met een moerasrand, keien of een kiezelbed.

Ook de vorm is anders. In plaats van strakke, geometrische vormen, wordt er gekozen voor lossere vormen zoals een acht- of peervorm. Voor deze vijversoort heb je wel wat ruimte nodig en liefst ook halfwilde tot wilde beplanting. Hij wordt het best ergens in het midden van de tuin aangelegd.

vijver

Plantenvijver

Een waterpartij met planten is een populaire optie. Zoals de naam al doet vermoeden, spelen hier vooral de planten een belangrijke rol. Daarnaast wordt er bij de planten- of tuinvijver gekozen voor niet vervuilende vissen.

Kies voor deze vijversoort als je een waterpartij wilt dat dicht bij de natuur staat en verscheidene dieren aantrekt. Het belangrijkste hier is het ecologisch evenwicht tussen vissen en waterplanten. Als er meer vissen zijn spreekt men eerder van een visvijver, wat nog een andere mogelijkheid is.

planten-vijver

Koi vijver

Een koivijver is een soort visvijver, met dat verschil dat het speciaal gericht is op koikarpers. Deze vissen kunnen niet in een gewone visvijver overleven, omdat ze sommige planten opeten. Bovendien moet deze vijversoort groter zijn, want ze kunnen enorm groeien.

Een waterinhoud van 5000 liter is het minimum en het moet ook minstens 90 centimeter diep zijn. Er is ook een krachtig filtermechanisme nodig, zodat het water helder en gezond blijft.

koi vijver

Zwemvijver

Wil je vooral een vijversoort waar je in kan zwemmen? Dan zal je een groter budget moeten vrijhouden. Deze soort is niet goedkoop, omdat het groot genoeg moet zijn.

Het is wel zo’n 20 tot 30 procent voordeliger dan een zwembad. Meestal bestaat deze vijversoort uit twee delen: een natuurlijk gedeelte voor filtering en een zwemgedeelte, maar er zijn verschillende opties.

Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een rechthoekige vorm met een deel om in te zwemmen en een deel voor de planten. Je kan daarnaast kiezen voor een natuurlijke vorm, waarbij de planten in het zwemgedeelte staan en ook vissen toevoegen is een mogelijkheid.

Het grote voordeel van deze vijversoort, in vergelijking met een zwembad, is het onderhoud. De natuur in combinatie met een filter zorgt voor schoon water. Chemische producten kan je dus achterwege laten!

Vijver: handige benodigdheden

Welke vijversoort je ook overweegt om aan te leggen, er zijn verscheidene vijverbenodigdheden die je zal moeten gebruiken. Hieronder overlopen we welke benodigdheden je zeker niet mag vergeten bij de vijveraanleg!

Vijverfolie

Voor de vijveraanleg is vijverfolie onmisbaar, maar het is handig om te weten dat er verschillende soorten zijn om uit te kiezen. Er is PVC, EDPM en PE folie.

Welke vijverfolie je het best gebruikt, is vooral afhankelijk van het vijvertype dat je kiest. Bij natuurlijke of zwem- waterpartijen kies je bijvoorbeeld het best voor EPDM folie.

Vijverpomp

Om het vijverwater gezond te houden is er ook een vijverpomp nodig. Als je dit niet gebruikt, blijven schadelijke stoffen in het water. Deze pompen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.

Zo kan je bijvoorbeeld een onderscheid maken tussen een pomp voor in het water en een pomp voor buiten het water. Ook op vlak van vermogen is er een verschil. Ook hier hangt de juiste keuze vooral af van je vijvertype.

Vijverplanten

Vijverplanten zorgen voor de natuurlijke zuivering van het water, maar in vele gevallen is er ook nog een pomp nodig. Toch is het interessant om gebruik te maken van deze plantjes, want ze maken de waterpartij zoveel mooier.

Er zijn verschillende soorten om uit te kiezen, waaronder waterlelies, moerasplanten, oeverplanten, drijfplanten, enzovoort. Hoeveel van deze plantjes je mag plaatsen, hangt af van hoeveel aanwezige voedingstoffen door de planten kunnen opgenomen worden.

Vijverfilter

Een vijverfilter is nodig als je met een vijverpomp werkt. Ze werken samen om je vijverwater gezond te houden. Ook hier zijn er verschillende soorten om uit te kiezen. Als je wilt dat de filter niet zichtbaar is, kies dan voor een model dat je deels kan ingraven.

Vijverstofzuiger

De vijverstofzuiger is een ander hulpmiddel om je vijverwater schoon te houden. Het is letterlijk een soort stofzuiger dat het vuil in de waterpartij opzuigt.

Hoe hoger de zuigkracht, hoe sneller de machine werkt. Als je waterpartij nogal groot is, kies je dus het best voor een krachtige machine.

Vijver aanleggen

De vijveraanleg is niet altijd eenvoudig, want er komt heel wat bij kijken. We vertellen je hieronder waarop je zeker moet letten!

Vijver aanleggen: waarop letten?

Een vijveraanleg verreist een grondige voorbereiding en je kan het ook niet op elke tijd van het jaar doen. De beste periode is rond maart/april. Hou rekening met grondverzet en weet dat je waarschijnlijk een container zal moeten huren.

Ook moet de grondwaterstand voordien gecontroleerd worden en mag je zeker niet graven bij hevige regenbuien.

Vijver zelf aanleggen of laten doen?

Vijveraanleg is niet iets dat je zomaar op een half uurtje geklaard hebt. Er komt heel wat voorbereiding- en graafwerk aan te pas en het moet mooi afgewerkt worden.

Zelf een waterpartij aanleggen is mogelijk, maar niet erg eenvoudig. Het is intensief werk. Een mooi resultaat verreist daarnaast vakkennis en voldoende ervaring.

In vele gevallen is het dus beter om het werk uit handen te geven! Laat de vijveraanleg door een vakman doen en spaar jezelf veel frustraties en tijd uit.

Je kan eenvoudig de goedkoopste werkmannen vinden op onze site. Vraag gerust ons advies en vergelijk offertes!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Water in de tuin - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1. Welk type tuinproject heeft u?

2. Wanneer wilt u het project opstarten?

3. Beschrijf uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.