Tuinonderhoud: soorten en prijzen

Veel mensen weten vaak hoe ze hun huis moeten onderhouden. Is dat ook zo voor het tuinonderhoud? Hoe vaak moet je bijvoorbeeld het gras maaien? Kan ik zelf tuinieren? Of laat ik dit best over aan een vakman? Wat kost mij dat dan?

In dit artikel krijg je een antwoord op deze en andere vragen, inclusief richtprijzen.

Tuinonderhoud: soorten en prijzen

Hieronder vind je een lijstje met de taken die je kan laten uitvoeren door een bekwame tuinman. Bij elke opdracht vind je ook richtprijzen.

Type onderhoud Richtprijs
Grote onderhoudsbeurt 800 – 1.000 €
Gazon van 100m2 maaien 25 – 30 €
Gazon van 100m2 verticuteren 100 – 140 €
Gazon kantsnijden ca. 0,50 – 1 € per m
Snoeien 35 € per uur
Onkruid wieden 35 € per uur
Bemesten 35 € per uur
Bomen rooien 400 – 800 € per boom
Insectenbestrijding 30 – 45 € per uur
Tuinafval laten afvoeren 310 – 15 € per m3

Al deze prijzen kunnen natuurlijk sterk variëren naargelang de grootte van je tuin.
Je hebt meerdere opties wanneer je wil genieten van een propere onderhouden tuin. Je kan kiezen om het tuinonderhoud zelf te doen of je kan het laten uitvoeren door een tuinman. Dan heb je zelf amper werk aan je tuin.

Het is alvast raadzaam om minstens één keer per jaar je tuin een grote onderhoudsbeurt te (laten) geven. Dan worden onder meer het onkruid gewied en schadelijke insecten bestreden.

Zo krijg je een gezonde tuin. Wat uiteindelijk ook de gezondheid van jou en je gezin ten goede komt. Jullie kunnen zo elke dag zorgeloos in de tuin vertoeven.

Heb je beslist om het tuinonderhoud uit te besteden? Wil je een tuinman inhuren?

Vraag dan gerust bij verschillende tuinmannen eerst vrijblijvend gratis prijsoffertes. Op die manier kan je de prijzen voor diverse types van tuinonderhoud beter vergelijken. Ook kan je heel wat geld besparen.

Vraag advies en ontvang offertes voor tuinonderhoud op maat

Gras onderhoud

Heb je een gazon? Dan is het belangrijk om het gras op regelmatige basis te (laten) maaien. Je tuin ziet er op die manier steeds netjes en verzorgd uit. Ook hou je het gras gezond.

Verplicht je ertoe om tweewekelijks het gras een keer te maaien. In het begin en aan het einde van de zomer is het aan te raden om dit frequenter te doen. Minstens één keer in de week.

Verticuteren

Naast maaien is het ook heel verstandig om je gras regelmatig te verticuteren. Verticuteren betekent dat je de viltlaag die zich op de bodem van het gazon bevindt, weghaalt. Door deze viltlaag weg te halen, kan het gras opnieuw beter groeien.

Bovendien wordt het gras gezonder en behoudt het z’n gezonde, groene kleur. Het is aan te raden om het gras minstens twee keer per jaar te verticuteren.

Tuinonderhoud: wanneer snoeien?

Naast het maaien en verticuteren van het gras is ook het onderhoud van planten en struiken belangrijk!

Tijdens de wintermaanden zitten mensen vaker binnen. Tuinieren en tuinonderhoud komen op een laag pitje te staan. Daardoor ogen planten en struiken vaak wat verwilderd in het voorjaar. Dat zorgt dat mensen in het voorjaar weer hun tuin induiken en beginnen te snoeien.

Je snoeit best net boven de plek waar de jonge scheuten groeien. Let op, dit kan per plant en struik sterk verschillen. Ook hoef je sommige planten niet te snoeien. Ga dus steeds voorzichtig te werk.

Heb je schrik dat je de planten en struiken in je tuin verkeerd snoeit? Laat deze taak dan over aan een bekwame tuinman. Via onze offertepagina vind je snel en makkelijk de juiste vakman voor jouw klus.

Bomen snoeien

Heb je één of meerdere bomen in je tuin? Dan moeten deze uiteraard goed verzorgd worden. Net zoals planten en struiken moet je ook bomen regelmatig snoeien.

Dat doe je door de kruin uit te lichten en ze meer open te maken. Zo kan er meer licht in de kruin komen en kan de boom beter groeien. Zonder licht in de kruin groeit een boom nauwelijks.

Boomverzorging

Helaas komt er bij boomverzorging meer kijken dan alleen snoeien. Om de gezondheid van een boom te bevorderen moet je hem regelmatig verzorgen. Onder verzorgen verstaan we onder meer: snoeien, rooien, controleren op boomziektes en plagen enz.

Tijdens de eerste levensjaren beschikt een boom nog niet over voldoende wortels om volledig autonoom voedsel op te nemen. Het is daarom belangrijk dat je de jonge boom goed bewatert en bemest.

Wanneer de boom ouder is, is het belangrijk om hem regelmatig te snoeien. Zo kan de boom zich goed blijven ontwikkelen.

Controleer elk jaar de boom op schimmels en zwammen. Die kunnen de gezondheid van een boom ernstig aantasten. Ook is het verstandig om minstens één keer per jaar te controleren op ziektes. Denk bijvoorbeeld aan de bladvlekkenziekte.

Er komt dus heel wat kijken bij boomverzorging. Daarom is het raadzaam om minimaal één keer per jaar een professionele tuinman naar je bomen te laten kijken en te laten verzorgen.

Voor het snoeien van bomen betaal je een tuinman vaak per uur. Dat kost je gemiddeld €35 tot €55 per uur. Wil je een boom laten kappen? Dan betaal je gemiddeld €400 tot €800 per boom.

tuinonderhoud

Onderhoudsvriendelijke tuin: tips

Heb je een superdruk leven? Of heb je geen zin om veel tijd en energie in het onderhoud van je tuin te stoppen? Dan kan je een tuin laten aanleggen die onderhoudsvriendelijk is. Dit type tuinen vertrekt vaak van een volledig betegelde ruimte of andere bestrating.

Zo hoef je geen gras of planten te onderhouden. Vind je een tuin met alleen maar bestrating saai? Dan kan je kiezen voor kunstgras. Ook hiervoor hoef je niets meer te doen!

Check gerust ook andere vormen van tuinaanleg in je zoektocht naar een onderhoudsvriendelijke tuin.

Meer tips? Vraag gerust advies en offertes op maat

Tuinonderhoud: zelf of laten doen?

Het onderhouden van je tuin kost tijd en energie. Je kan ervoor kiezen om het onderhoud uit te besteden aan een tuinman.

Nadeel: de kosten kunnen vrij snel oplopen. Bepaal daarom op voorhand wat je zelf kan doen op het vlak van tuinonderhoud. Bijvoorbeeld: zelf het gras maaien, bepaalde planten en struiken zelf snoeien of zelf onkruid wieden.

Zoals eerder gezegd, boomverzorging is een complexe klus. Daarom is het aan te raden om minimaal één keer per jaar het boomonderhoud uit te besteden aan een professionele vakman.

Die beschikt over de nodige kennis en ervaring om de gezondheid van je bomen te controleren.

Advies vragen en offertes vergelijken loont

Ontvang vrijblijvend (gratis) advies op maat. Vergelijk zeker ook meerdere prijsoffertes. Door het tuinonderhoud regelmatig te laten uitvoeren door de juiste vakman hou je je droomtuin alvast in topvorm.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Tuinonderhoud - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type tuinproject heeft u?

2*. Wanneer wilt u het project opstarten?

3. Beschrijf uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.