Tuinieren: hoe aanpakken?

Werken in de tuin of tuinieren: de ene vindt het geweldig, de andere kijkt er telkens hard tegen op. Wat ook je mening is. Het is belangrijk dat als je in de tuin werkt, je goed weet wat je doet. Wie op de juiste manier tuiniert, zorgt ervoor dat zijn tuin gezond blijft en er steeds netjes uitziet.

In dit artikel leg ik je stapsgewijs uit hoe je efficiënt tuiniert. Of loont het in sommige gevallen om beroep te doen op een tuinaannemer of een tuinman? Aarzel niet om advies en offertes aan te vragen om te vergelijken.

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Tuinieren: zelf of laten doen?

Veel mensen vinden het leuk om in de lente en zomer in de tuin te werken. Maar tijdens de koude wintermaanden blijven velen toch liever binnen. Gevolg: de tuin blijft er verwilderd en onverzorgd bijliggen.

Vaker nog kiezen mensen ervoor om dit werk uit te besteden aan een tuinman. Dat kan! Wees je dan wel bewust dat de kosten makkelijk kunnen oplopen. Voor een tuinman betaal je al snel €35 tot €55 per uur.

Wanneer je weet wat je wil doen en hoe je het kan uitvoeren? Dan is tuinieren een prima klus om zelf aan te pakken. Bovendien hoeft het niet altijd veel tijd in beslag te nemen.

Denk bijvoorbeeld aan grasmaaien, dat kan vaak op een uurtje. Ook kan tuinieren je juist energie geven en je creativiteit stimuleren.

Waarom tuinieren?

Een tuinaannemer nemen?

Zoals hierboven genoemd, is ‘in de tuin werken’ een prima klus dat je zelf kan doen. Toch kan je deze klus ook laten uitbesteden, bijvoorbeeld wanneer je geen tijd of moeite erin wil steken.

Bovendien ben je er met een professionele tuinier zeker van dat de tuin er na zijn/haar werk goed en netjes bij ligt en dat de tuin gezond is. Deze tuinier bezit natuurlijk de nodige kennis en is een echte deskundige op het gebied van het werk in de tuin.

Een tuinaannemer is  aan te raden wanneer je een boom in de tuin hebt. Bij de verzorging van een boom komt er namelijk een hoop bij kijken. Zo moet je de boom op de juiste manier snoeien, regelmatig checken op ziektes, zorgen dat de boom voldoende voeding krijgt, enzovoorts.

Tip: heb je beslist dat je een bepaald onderdeel wil laten uitbesteden aan een tuinaannemer? Vraag dan bij verschillende tuinaannemers gratis en vrijblijvende offertes aan. Hierdoor kan jij de verschillende tuinaannemers goed vergelijken. Op deze manier kan jij een hoop geld besparen!

Vraag advies en ontvang offertes op maat

Geld besparen?

Een goede manier om te besparen op het werk in de tuin, is door de ‘simpele’ klusjes zelf te doen. Denk bijvoorbeeld aan zelf het gras maaien, onkruid wieden, of zelf sommige planten snoeien. Wanneer je dit laat uitbesteden aan een tuinman, moet je hier natuurlijk voor betalen.

Buiten het besparen op het werk in de tuin, kan je natuurlijk ook op verschillende manieren besparen op de tuin zelf. Wanneer je niet zo’n breed budget hebt, kan je bijvoorbeeld kiezen voor meerjarige planten.

Deze planten zijn in het begin iets duurder in de aanschaf, maar kunnen uiteindelijk veel langer mee dan eenjarigen planten. Uiteindelijk ben je hierdoor dus goedkoper uit.

Plan van aanpak

Wil je zelf aan de slag in je tuin? Dan is onderstaand stappenplan alvast richtinggevend:

 • Zorg dat je weet wat je wil doen. Schrijf dit desnoods op voor jezelf. Op die manier vermijd je te verdwalen in een ellelang takenlijstje.
 • Maak voor jezelf een planning. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je op maandag het gras maait en op dinsdag het onkruid wiedt.
 • Voorzie tuingereedschap. Met de juiste materialen gaat het tuinieren niet alleen sneller. Ook wordt het leuker en verlies je onnodig tijd en energie!

Een tuinkalender?

Een kalender voor de tuin? Wat is dat dan? Een tuinkalender is een kalender die precies gaat over het tuinonderhoud. In deze kalender staat precies wat de beste tuinwerken zijn voor die bepaalde maand, bijvoorbeeld:

 • Januari: Dit is een goede maand om de struiken, planten en bomen te snoeien. Let erop dat je niet gaat snoeien als het nog vriest.
 • Februari: Ook deze maand is geschikt om te snoeien (zolang het niet vriest). Eind februari is de perfecte gelegenheid om wilgen te knotten.
 • Maart: Volgens de kalender is maart de maand van de voorjaarsschoonmaak.
 • April: April is de maand van het grasmaaien. Ook is deze maand geschikt om planten te bemesten.
 • Mei: Net zoals april, is ook mei de perfecte maand om de planten te bemesten.
 • Juni: Vaak zijn in de maand juni de planten enorm gegroeid. Tijd om te snoeien dus!
 • Juli: Juli is de maand van het grasmaaien.
 • Augustus: Augustus is de perfecte maand om zaden te oogsten.
 • September: September is een geschikte maand om het kalk te strooien. In de maand september begint immers de nazomer.
 • Oktober: Oktober is de perfecte maand om bloembollen te potten.
 • November: November is de maand van het opruimen! Zo is deze maand geschikt om de gevallen bladeren in de tuin op te ruimen.
 • December: December, de koude wintermaand, is geschikt om bepaalde struiken, zoals de bramenstruik of druivenstruik, te snoeien. Let erop dat het in deze maand erg koud is en vaak vriest. Heb je mediterrane en/of vorstgevoelige planten? Zet deze dan veilig ergens binnen. Denk bijvoorbeeld aan in de schuur of een kamer die onverwarmd is.

Tuinieren met het juiste gereedschap

Zoals in het stappenplan al een beetje is genoemd, is het superbelangrijk dat je de juiste gereedschap hebt!

Wanneer je bijvoorbeeld gaat snoeien, is het essentieel dat je de juiste snoeigereedschap hebt. Anders kan je de planten en struiken beschadigen.

Bij het kopen van gereedschap kun je vaak kiezen tussen roestvrij staal of gecoat staal. Roestvrij staal is vaak duurder, maar gaat vaak langer mee. Over het algemeen hebben materialen van roestvrij staal een betere kwaliteit.

Let ook goed op de handvaten van het materiaal. Ga bijvoorbeeld voor rubberen handvaten. Rubber wordt in de koude wintermaanden niet erg koud. Bovendien pakt rubber fijn en stevig beet.

Tip:kies voor tuingereedschap in een opvallende en felle kleur. Zo kan je het makkelijk terugvinden!

Tuinplanten kiezen

Tuinplanten kiezen

Tuinplanten kiezen is een belangrijk én leuk aspect van tuinaanleg! Het bepaalt gelijk de sfeer en de look van de tuin. Naast het uiterlijke aspect, is het ook belangrijk om naar het ‘technische’ aspect te kijken.

Ga je bijvoorbeeld voor mediterrane planten, of wil je juist dat je de planten het liefst het hele jaar buiten kan laten staan?

Het is hierbij sterk aan te raden om advies en hulp in te winnen van een tuinaannemer. Deze tuinaannemer heeft de benodigde kennis en kan jou goed adviseren over de beste soort planten die je kan nemen, kijkend naar de ligging van je tuin en de weersomstandigheden van de plaats waar jij woont.

Bovendien kan deze aannemer vaak voor scherpe prijzen deze planten aanbieden. Het is vaak goedkoper om het in één keer bij dezelfde tuinaannemer te doen: dus zowel de planten kiezen, als de planten laten plaatsen.

Wanneer je deze twee onderdelen los bij een (aparte) tuinaannemer laat doen, worden de kosten vaak hoger.

Vraag advies en ontvang offertes op maat

Tuinieren: tuin onderhouden

Je tuin goed onderhouden is belangrijk! Het is de enige manier om je tuin gezond te houden. Hieronder een aantal tips waarop je kan letten wanneer je in je tuin aan de slag bent.

 • Zorg voor een goede bodemvoeding. Naast het bewateren van de planten, is het ook belangrijk dat de planten genoeg voedingsstoffen binnen krijgen.
 • Het gras maaien? Zorg er dan voor dat het gras droog is. Het is aan te raden om het gras minimaal twee keer per maand te maaien.
 • Let goed op het snoeien. Veel mensen snoeien vaak te veel. Ook bestaan er sommige planten die niet eens gesnoeid mogen worden.
 • Heb je eenjarige planten? Deze hebben vaak extra voeding en verzorging nodig. Geef deze planten dus meer water in de warme en droge periodes.
 • Heb je een boom? Dan is het verstanding om minimaal één keer per jaar (bij voorkeur meer) de boomverzorging te laten verrichten door een boomverzorger of tuinaannemer. Deze boomverzorger of tuinaannemer bezit vaak net iets meer kennis dan dat jij hebt over de boom, en kan de boom uitvoering checken op gezondheid.

Advies vragen en offertes vergelijken loont

Ontvang vrijblijvend (gratis) advies op maat. Vergelijk zeker ook meerdere prijsoffertes. Zo maak je makkelijker keuzes. Daarnaast neem je de juiste stappen om je droomtuin in topvorm te houden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Tuinaanleg - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type tuinproject heeft u?
2*. Wanneer wilt u het project opstarten?
3. Beschrijf uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.