Snoeien: wanneer en hoe aanpakken? + Prijzen en tips

Door de bomen en struiken in je tuin regelmatig te snoeien, stimuleer je hun groei. Ook zorg je ervoor dat ze het ganse jaar keurig staan. Elke struik en boom vraagt wel een andere aanpak. Check dus zeker de richtlijnen per plant voor je start met snoeien. Of je kan deze klus gewoon uitbesteden aan een professionele vakman.

Naast advies op maat zorgt hij voor een keurig eindresultaat. In dit artikel schetsen we je de grote lijnen over snoeien. Wil je liever direct prijzen? Check dan zeker onze offertepagina en vergelijk gratis offertes.

Wanneer snoeien?

Wanneer een snoeibeurt van belang is hangt samen met verschillende factoren. De timing hiervan is vaak erg belangrijk. Vaak wordt gedacht dat snoeiwerk een echte winterklus is, maar dit is echter een misvatting. Snoeiwerken kunnen het gehele jaar, en met name in de zomer, worden uitgevoerd. Om te beoordelen welk moment het meest geschikt is zijn er een aantal factoren waarmee je rekening kunt houden.

Bekijk welk type boom of struik je hebt en in welk seizoen deze het best gesnoeid kunnen worden. Hiervoor kun je de handige snoeikalender aanhouden. Houd daarnaast rekening met de levensfase van je boom of struik, en kijk of snoeibeurt daadwerkelijk relevant is. Snoei daarnaast de boom of struik wanneer deze takken heeft die in de weg zitten, bijvoorbeeld wanneer deze over de schutting hangen of wanneer ze simpelweg te groot worden.

Snoeikalender: snoeien per maand

Een snoeikalender kan je helpen met het bepalen van de juiste snoeibeurt periodes. Hiermee weet je exact wanneer een snoeibeurt van bomen van belang is. Door in kaart te brengen welke bomen en struiken gesnoeid moeten worden, en wanneer dit het best kan plaatsvinden, kun je hier jouw tuinonderhoud aan afstemmen.

Snoeien: prijs

Het geven van een snoeibeurt van bomen en struiken is vaak een flinke klus. Zo wordt er vaak in de hoogte gewerkt en dienen er vaak dikke en zware takken gezaagd te worden. Ook kom je vaak met flink wat snoeiafval te zitten en ben je veel tijd kwijt met het weer op orde brengen van je tuin. Vandaar dat veel mensen ervoor kiezen om een snoeibeurt van bomen en planten uit te besteden aan een gespecialiseerde vakman.

De prijs voor het snoeien van bomen en struiken varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren. Zo beïnvloedt onder meer het aantal te snoeien bomen en struiken, het benodigde tuingereedschap en het uurtarief de prijs. Gemiddeld schommelt het uurtarief rond de 30 à 45 euro, exclusief de verwerking van het snoeiafval.

Vraag en ontvang gratis offertes op maat

Snoeien: hoe aanpakken?

Een regelmatige snoeibeurt zorgt ervoor dat je struiken en bomen er het gehele jaar keurig voor staan. Het is belangrijk dat je deze herhalende klus dan ook zorgvuldig aanpakt. Voordat je begint kun je daarom het best een aantal zaken in acht nemen, zoals het regelen van het juiste gereedschap. Daarnaast verschilt de aanpak tussen het bij zagen van takken en vellen van bomen, en het bij knippen van struiken en andere planten.

Werken met het juiste tuingereedschap

Een goed begin is het halve werk. Begin daarom met het in kaart brengen van de benodigde materialen. Zorg ervoor dat je werkt met het juiste tuingereedschap van hoogwaardige kwaliteit. Hiermee wordt de klus een stuk gemakkelijker. Ga na of je beschikt over een scherpe snoeischaar, tuinhandschoenen, een eventuele trap en draag daarbij geschikte kleding voor tijdens het tuinieren.

Snoeien en vellen van bomen

snoeien

Wanneer je bomen wilt vellen en een snoeibeurt wilt geven is het belangrijk dat je beschikt over de benodigde kennis en ervaring. Wanneer je een boom namelijk te kort snoeit, of te vroeg snoeit, kan de boom hier flinke schade aan oplopen dat de groei van de boom kan beïnvloeden.

Daarnaast zijn er verschillende methodes waarop je een boom het beste kunt vellen en van een snoeibeurt kunt voorzien. Bekijk de verschillende methodes per boomtype en zorg ervoor dat je de snoeibeurt afstemt op het type boom en de geschikte snoeiperiode.

Vaak is enige kennis er ervaring bij het geven van een bomen snoeibeurt van belang. Zo werk je vaak op hoogte en krijg je te maken met stevige en zware takken. Dit kan in sommige situaties gevaarlijk zijn en zeer arbeidsintensief zijn.

Struiken en andere planten bijknippen

snoeien struiken

Het bij knippen van struiken en planten is vaak een stuk eenvoudig in de aanpak. Zo kun je er gemakkelijker bij en zijn de takken vaak een stuk dunner dan die van bomen. Je kunt hierbij vaak een normale snoeischaar gebruiken en eenvoudig takken en bladeren afknippen die in de weg hangen. Ook kun je struiken en planten bij knippen om de groei te bevorderen.

Wanneer je struiken of planten bij snoeit is het van belang dat je de takken en bladeren weg knipt die een neerwaartse groeirichting aannemen of die een onlogische groei aannemen. Door deze takken weg te knippen geef je ruimte en voeding aan de takken die wel de juiste richting op gaan. Ook is het aan te raden om takken weg te knippen waar niet voldoende zonlicht kan komen. Hierdoor zorg je ervoor dat het beste deel van de plant of struik tot uiting komt.

Vraag en ontvang gratis offertes op maat

Snoeien: zelf of laten doen?

Zoals gebleken in de bovenstaande tekst kan het bij knippen van planten en bomen een ingewikkelde en lastige klus zijn. Je dient over de juiste kennis en ervaring te beschikken en hebt daarnaast het juiste materiaal nodig om de klus professioneel uit te kunnen voeren. Wanneer je beschikt over flink wat hoge bomen, en stevige struiken, is het daarom altijd aan te raden de klus uit te besteden aan een specialist.

Een specialist zorgt ervoor dat de snoeibeurt professioneel wordt uitgevoerd. Ook kan een specialist jou tips en advies geven over hoe snoeien het best kan worden uitgevoerd. Een vakman beschikt namelijk vaak over alle benodigde kennis die bij een snoeibeurt van belang is.

Voordat je een specialist in schakelt voor een snoeibeurt van jouw planten en bomen, is het uiteraard belangrijk om diverse offertes hiervoor te vergelijken. Daarmee ben je gegarandeerd van een voordelige klus en kom je niet voor verrassingen te staan. Vergelijk eenvoudig verschillende offertes en kies een ervaren vakman bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Tuinonderhoud - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type tuinproject heeft u?
2*. Wanneer wilt u het project opstarten?
3. Beschrijf uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.