Zwembad tuin: prijs, soorten en handige onderdelen
Droom je ook van een zwembad in je tuin? Geniet van de zon terwijl je kan afkoelen in het water. Of werk aan je conditie en zwem elke dag een paar baantjes. Liever ontspannen? Ook dat kan! Een tuin zwembad biedt heel wat mogelijkheden.
Wat kost dat nu? Welke soorten zwembaden bestaan er? Hoe leg je een zwembad in je tuin aan? Op deze en andere vragen krijg je een antwoord in dit artikel. Wil je liever direct prijzen vergelijken? Dat kan via onze offertepagina.
Inhoud
Zwembad tuin prijs
De prijs van een zwembad is afhankelijk van een aantal factoren. Zo spelen de oppervlakte en het materiaal een grote rol. Ook een verwarmingsinstallatie kan een groot verschil in de prijs betekenen.
De verschillende soorten zwembaden, gemaakt van verschillende materialen, hebben allemaal hun eigen prijsklasse. Je kunt een zwembad hebben van bijvoorbeeld hout, polyester of beton.
Hieronder zullen we een aantal soorten zwembaden met hun voor- en nadelen voor je op een rij zetten.
Polyester zwembad
Een polyester zwembad, ook wel een monoblok zwembad genoemd, heeft een gladde afwerking en is hierdoor onderhoudsvriendelijk. Het is gemaakt van goed en sterk materiaal, hierdoor is de kans op beschadigingen kleiner.
Dit zwembad bestaat uit verschillende lagen, bijvoorbeeld uit keramische composiet of uit vinylester. Het materiaal van de lagen bepaalt de kwaliteit en de prijs. De diepte is echter standaard 1,50 meter. Vaak is er al een voorgevormde trap in het zwembad verwerkt. Een groot voordeel van polyester is dat het van nature isolerende eigenschappen heeft.
Het zwembad koelt hierdoor langs de bodem en muren minder snel af. Het nadeel van dit zwembad is dat ze vaak erg prijzig zijn. Daarnaast moet je je goed verdiepen in de soorten materialen van de lagen. Sommige materialen zijn gevoelig voor verkleuring en osmose.
De richtprijs voor een polyester zwembad ligt tussen 33.000 en 55.000 euro.
Zwemvijver
Bij een zwemvijver geniet je van je natuurlijke tuin met zwembad. De planten in de zwemvijver zorgen voor natuurlijk onderhoud. Er zijn verschillende soorten zwemvijvers. Je hebt een standaard zwemvijver, en natuurvijver of een Koivijver.
Een standaard zwemvijver is vaak rechthoekig en verdeeld in twee delen. Een deel met planten en een deel zonder planten. Een natuurvijver heeft een natuurlijke vorm. De planten die het water zuiveren staan aan de zijkant en lopen over in je tuin. De wanden van de vijver lopen schuin af.
Tenslotte heb je de Koivijver, hier zwemmen ook vissen in. De vijver moet minimaal 80 cm diep zijn en er is een vijverpomp nodig voor een optimale zuivering van het water. In een zwemvijver zijn ook geen chemische producten zoals chloor nodig.
Voor een zwemvijver moet je rekenen op een prijs tussen 25.000 en 30.000 euro.
Houten zwembad
Een houten zwembad is vaak zes- of achthoekig. Ook rechthoekige vormen zijn mogelijk. De diepte varieert tussen de 1.20 en 1.60 meter. Er zijn verschillende mogelijkheden met een houten zwembad. Zo kun je hem half inbouwen, of vrijstaand laten. Een half ingebouwd zwembad ziet er vaak wat mooier uit, en heeft een lagere instap.
Tevens kun je ervoor kiezen om een verhoogd platform te bouwen, zo heb je meteen een mooi terras. Het onderhoud van het zwembad is hetzelfde als een regulier zwembad.
Echter moet je alleen wat extra aandacht besteden aan het hout. Thermisch verhard hout of hardhout heeft geen onderhoud nodig, maar andere houtsoorten moeten elke 2 jaar in de olie, vernis of verf.
De prijs voor een houten zwembad kan variëren van 7.000 tot 24.000 euro.
Opzetzwembad
Een opzetzwembad wordt vaak gekozen en staat meestal alleen op in de zomer. Er zijn zwembaden met een metalen rand of met een opblaasrand.
Deze opblaasbare rand of het metalen frame zorgt voor stevigheid. De opblaasbare versie is rond of ovaal met een maximale diameter van 450 cm. De metalen versie kan ook rechthoekig zijn tot maximaal 10 meter.
Een opzetzwembad heb je al vanaf 150 euro.
Zwemspa
De naam zegt het al, een zwemspa is zowel een spa als een klein zwembad. In een zwemspa is soms een tegenstroming, hierdoor kun je tegen de stroming in blijven zwemmen en heb je niet veel ruimte nodig.
In de meeste zwemspa’s zijn zitplaatsen, waardoor je ook heerlijk kunt ontspannen. Sommige zwemspa’s hebben een jacuzzi gedeelte. Je kunt hier heerlijk met meerdere mensen ontspannen in het bad.
De richtprijzen voor een zwemspa situeren zich tussen 10.000 en 45.000 euro.
Soorten tuinzwembaden
Wil je graag een zwembad in je tuin aanleggen? Dan is het handig om te bepalen wat voor zwembad je wil. Je kunt kiezen voor een rond zwembad, of een vierkant zwembad. Ook is het belangrijk om te kijken naar het materiaal.
Het ene materiaal heeft meer onderhoud nodig dan het andere materiaal. Tevens moet je ook bepalen of je een opzet of inbouw zwembad wil. Ook een opbouw of overloopzwembad is mogelijk. We bespreken hieronder de mogelijkheden.
Opzetzwembad
Een van de makkelijkste en goedkoopste manieren om een zwembad te plaatsen is een opzetzwembad. Deze zwembaden kun je zelf opzetten en afbouwen.
Sommige zwembaden hebben een opblaasrand, andere zwembaden hebben een metalen frame. Een groot voordeel van een opzetzwembad is dat je zelf kunt bepalen wanneer en waar het zwembad staat, omdat je deze zwembaden gemakkelijk zelf kunt opzetten.
Zwembad tuin: inbouw
Voor een inbouwzwembad zal er een hoop graafwerk aan voorafgaan. Vaak kiezen mensen voor een monoblok model: een prefab zwembad van bijvoorbeeld polyester. Dit zwembad kan dan vaak in een keer geplaatst worden. Ook zwembaden van beton kunnen in een keer geplaatst worden.
Tevens is een zwembad met stalen wanden ook mogelijk als inbouwzwembad. Deze zwembaden zijn goedkoper dan polyester zwembaden. Een ingebouwd zwembad heeft als groot voordeel dat je goed zicht hebt op het zwembad.
Ook heeft het een lange levensduur en is het erg stevig. Een inbouw zwembad is hierdoor wel een stuk duurder dan bijvoorbeeld een opbouw zwembad.
Zwembad tuin: opbouw
Een opbouw zwembad heeft vaak vaste modellen. Deze zwembaden worden op de grond geplaatst en de zijkanten worden mooi afgewerkt. Vaak is hiervoor een fundering nodig, omdat een opbouwzwembad op een stabiele ondergrond geplaatst moet worden.
Een voorbeeld van een opbouw zwembad is een houten zwembad. Deze zwembaden zijn mooi, maar ook stevig. Een opbouwzwembad is relatief goedkoop.
Overloopzwembad
Bij een overloopzwembad kun je denken aan een zwemvijver. Een zwemvijver loopt natuurlijk af. De plantjes in het water zorgen ervoor dat het water gezuiverd wordt.
Hierdoor is een zwemvijver onderhoudsvriendelijk. Een zwemvijver heeft tevens geen chloor of andere chemische middelen nodig, dit maakt hem ook milieuvriendelijk. Een overloopzwembad is relatief goedkoop.
Zwembad tuin: handige onderdelen
Als je een zwembad hebt gekozen voor in je tuin, is het ook handig om na te denken over verschillende (extra) opties. Het zwembad(water) moet namelijk ook schoon en gefilterd worden. Hier zijn zwembadpompen en filterpompen voor. In de lente, begin zomer en herfst is het water vaak nog erg koud in het zwembad.
Misschien kies je dan voor een zwembadverwarming. Ondanks het afdekken van het zwembad, komt er vaak alsnog vuil in het zwembad. Een zwembadstofzuiger kan handig zijn om het zwembad schoon te houden.
Zwembadpomp
Een zwembadpomp zorgt ervoor dat het water in je zwembad in beweging blijft, waardoor bacteriën en schimmels minder de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Het dient tevens als filtratie, waterbehandeling en waterverwarming van je zwembad.
Filterpomp
Een filterpomp zorgt ervoor dat het water gefilterd wordt, hierdoor wordt het vuil uit het water gehaald. Een kleine filterpomp is betaalbaar. Het filter moet wel elke twee weken vervangen worden. Een zandfilterpomp is iets duurder, maar dit filter hoef je niet steeds te vervangen.
Zwembadverwarming
Soms is het water in je zwembad nog erg koud. Het is dan fijn als je je zwembad kunt opwarmen. Dit kan bijvoorbeeld met een warmtepomp of met zonnecollectoren.
Een voorbeeld om het zwembad te verwarmen is een solarmat. Deze mat wordt verwarmd door zonne-energie. Een ander voorbeeld is een warmtepomp, deze haalt warmte uit de lucht en verwarmt hiermee het zwembad. Een energievriendelijke manier dus!
Zwembadstofzuiger
Op de bodem van het zwembad komt vaak vuil zoals zand, dit is moeilijk te verwijderen. Hiervoor bestaat een zwembadstofzuiger. Een voorbeeld is een zwembadrobot, deze maakt automatisch de bodem van je zwembad schoon.
Vraag advies en ontvang offertes op maat
Zwembad tuin: zelf bouwen of laten plaatsen?
Kies je ervoor om zelf een zwembad aan te leggen, of wil je dit graag laten doen? Als je beroep doet op een professionele aannemer, ben je er zeker van dat alles goed wordt uitgevoerd. Het zelf aanleggen van een zwembad wordt afgeraden. Wil je toch graag zelf je zwembad plaatsen, denk dan na over de volgende stappen. Wat voor zwembad wil je?
Maak vervolgens een ontwerp en een planning. Leg daarna het zwembad aan. Houd hierbij rekening met het uitgraven, storten van beton en het opmetselen van de muren.
Houd daarnaast rekening met het aanbrengen van folie en het plaatsen van een filterinstallatie. Tenslotte werk je alles mooi af van het zwembad.
Tuinzwembad: vergunning nodig?
Of je een vergunning nodig hebt voor je zwembad, hangt af van de grootte. Een niet overdekte constructie in de zij- of achtertuin, kleiner dan 80 m², is vrijgesteld van een vergunning. Je moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Naast dat het zwembad niet groter mag zijn dan 80 m² en niet overdekt mag zijn, moet het minimaal 1 meter van de perceelsgrens verwijderd blijven.
Het zwembad moet binnen 30 meter van de woning liggen en niet in een kwetsbaar gebied. Tenslotte mag het zwembad niet in de voortuin liggen.
Heb jij interesse in een tuinzwembad? En hoor je graag de mogelijkheden? Vraag gerust advies aan ons en vergelijk onze offertes!